България е представена като кенеф по време на изложва в Брюксел

 

България е представена като колаж от “турски тоалетни” в подготвена за откриване изложба на входа на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Арт инсталация пред сградата “Юстус Липсиус” на Съвета на Европейския съюз в Брюксел представя България като кенеф (дупка с две стъпки), или “турска тоалетна” по думите на автора й. Това съобщи кореспондентът на БТА в белгийската столица Атанас Матев.

Това е част от проект на чешкото председателство, наречен “Ентропа: Стереотипи и бариери за разрушаване”. Българското представителство в ЕС е било разгневено от “произведението” и е внесло официален протест срещу изложбата, обяснява БТА. Мнозина журналисти в Брюксел са потърсили кореспондента на българската агенция, за да им разясни и интерпретира какво е това “турска тоалетна”.

Инсталацията трябва да остане така до вторник, след което “ще оживее”. Това ще стане на специална пресконференция с участието на чешкия вицепремиер по европейските въпроси Александр Вондра и чешкият посланик в ЕС Милена Виценова. Мотото на чешкото председателство е “Европа без граници”. Инсталацията не е нещо необичайно, тъй като се е създала традиция всяка държава, която временно оглавява ЕС да прави подобна инсталация във фоайето на “Юстус Липсиус”. Наемът до 30 юни 2009г. е около 50 хиляди евро, а разходите по самите произведения са поети от автора на концепцията – чешкият художник Давид Черни.

“Ентропа” е дело на 27 художници – по един от всяка от страните членки. Всяка от инсталациите описва по една държава от съюза на базата на масовите стереотипи или предразсъдъци. Идеята била артистите да подканят публиката да се надсмее над тези предразсъдъци.

Това е то – колко ни уважават европейците…

Източник: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=613306

This entry was posted in Други. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *