Интервю с The_Spirit (Стелян Георгиев) – един от най-успешните български онлайн играчи

Много от по-старите членове на нашето общество най-вероятно си спомнят една доста интересна тема, пусната по средата на 2007 година от един никому неизвестен тогава новобранец, наречена Каква далавера-направо не е истина!. Нейният автор, нарекъл себе си с ника The_Spirit, около месец споделяше своите покер успехи и неуспехи с нас и със сигурност голяма част от читателите доста са се забавлявали, докато са чели неговите постове. Вярвате или не, точно това момче от Разград, година и половина по-късно, вече е един от най-успешните български онлайн играчи и голяма част от онези “закани”, които отправяше в своята тема, са изпълнени. Само преди по-малко от 2 дни, той успя да спечели $100,000 GTD турнира вLuckyAce Poker, прибирайки страхотната награда от $24,000. По този повод се свързахме с него, за да ни разкаже подробности за този невероятен успех и да сподели какво е чувстово, когато “The Dreams Come True”. 

the_spirit

Въпрос: Здравей, представи се накратко за тези, които не те познават. 
Отговор: Здравейте, казвам се Стелян Георгиев, на 18 години от град Разград. 

Въпрос: Как и кога започна да играеш покер? 
Отговор: През 2005 година научих правилата на 5 card stud с 32 карти. Играта много ми хареса и често се събирахме с приятели да играем. Като цяло в повечето случаи бях напред. С правилата на тексас холдем се запознах през март 2007 г., благодарение на един приятел. Веднага се запалих по играта, понеже открих, че е много по-трудна от stud-a и предлага много повече възможности за надиграване на противника. 

Въпрос: С какво друго се занимаваш, освен покер? Учиш ли, работиш ли? 
Отговор: Завърших випуск 2008 на ПМГ в град Разград. В момента не съм студент и не работя, като се занимавам активно с покер. Още от 1999 г. се занимавам с шах (на снимката в ляво – Стелян, Иво Донев и първия треньор по шах на Стелян), като достигнах едно доста добро ниво. През 2006 г. станах републикански шампион до 16 г., като ходих на световно първенство. Както много от вас знаят, шаха и покера имат много общи неща и мисля, че това, че съм шахматист ми помага доста. В момента все още ходя на турнири по шах, където се виждам с приятели. Колкото и да обичам шаха, той ще си остане само едно хоби, което ще практикувам цял живот 🙂 the_spirit_ivo_donev

Въпрос: Само в LuckyAce Poker ли играеш? Това ли е любимата ти зала? Ако да, защо? 
Отговор: В момента играя предимно в LuckyAce Poker, но смятам да прехвърля част от банката си в други сайтове. В LuckyAce Poker съм спечелил 95% от досегашните ми печалби в покера, но това не я прави в моята любима зала. Everest Poker винаги ще остане любимата ми зала, поради хубавите спомени, които поражда тя в мен :). Сега също играя в нея от време на време, макар и за дребни суми. Другата причина, поради която Everest Poker ми е любима зала е, че винаги се сетвам с любимата си карта (88) 🙂 – това в кръга на шегата, разбира се. 

Въпрос: Разкажи ни накратко, как се разви кариерата ти, след като онази прословута тема в нашия форум беше заключена. Какви успехи или неуспехи претърпя през този период? 
Отговор: Темата във форума беше отворена през втория ми месец игра. През него натрупах към $250 банка и бях много ентусиазиран. Напълно естествено ентусиазмът ми малко се уби след първия голям тилти загуба на почти цялата ми банка (поне вече седях на по-комфортен стол :)). Имах период от 1-2 месеца, в който спрях да се занимавам с покер поради ангажираност. След това започнах сериозно да чета покер книги и да гледам записи от покер турнири. Периода ми на обучение беше прекъсван доста често от турнири по шахмат. В един момент натрупах банка в Carbon Poker, но след тилт я загубих. Още не спазвах основните принципи на bank management-a. Към началото на 2008 г. нямах пари в нито един сайт. Тогава започнах да играя в Poker Heaven с начален капитал от 20 евро, спечелени от фрийрол. С много мъки и спазване на стриктен банкрол-мениджмънт започна увеличаването на покер банката ми. Направих няколко турнирни успеха от по 200-300 евро, като печелех постоянно от SNG heads-up турнири с такса от по 5 евро. Печелех средно по 7 от 10 такива. Април месец разбрах за залата на LuckyAce Poker и за страхотния им$100 бонус, за който не рискуваш нищо. И така, направих първия си депозит в залата на LuckyAce Poker. Отначало играех на $0.12/$0.25 шортхендед маси. За около месец банката ми нарасна на $500. Тогава започнах да играя хедс-ъп на $0.12/$0.25. Вече имах добри познания за хедс-ъп играта, като постоянно ги развивах. Помогна ми много записа от световното по хедс-ъп (Крис Фъргюсън ги прави луди), гледал съм го поне 3-4 пъти. Банката ми започна да расте много бързо, понеже с лекота надигравах играчите на това ниво. Когато стана $1500 реших, че е време да кача на по-горно ниво – $0.25/$0.50. Там не усетих кой знае каква съпротива и банката ми продължи да расте. Имах едномесечен застой на $2,200, но след това всичко тръгна по старому. През лятото не ми оставаше много време за игра. Играх няколко пъти на живо, предимно кеш, като излизах отгоре. Открих, че ми се отдава да играя на живо и сега го правя винаги, когато мога. Със спазване на солиден банкрол-мениджмънт (не качвах нивото преди да имам 100 бай-ина за него) и с избягване на тилтване достигнах до първия си голям турнирен успех – $5,400 и първо място на $20К GTD вLuckyAce Poker (турнирът е много офертен). След две седмици постигнах пак добър успех, като този път завърших трети в същия турнир и спечелих $2,000 (не съм го публикувал във форума). С банка от $7,000 реших, че може да си позволя да давам един път седмично таксата от $130 за $100К GTD в LuckyAce Poker. Може някой да ме критикува, но аз мисля, че решението ми беше правилно предвид дълбоката структура на турнира, слабите играчи и оувърлея (поне $15К има всеки път). Първия път завърших на 110 място, като отпаднах с AK vs A8 на противника. Втория път отпаднах като си набих шорт стака с А7 и ми платиха с АQ. 

Въпрос: През сателит ли се класира за турнира или директно заплати входната такса? 
Отговор: Платих си таксата за турнира. Според мен това е по-добрия вариант, когато банката ти го позволява. 

Въпрос: Кога по време на турнира разбра, че имаш съвсем реална възможност да го спечелиш? 
Отговор: Още когато се записах знаех, че има вероятност да го спечеля. Аз играя всеки турнир с тази цел. Нищо друго не е важно – може би за това не публикувах 3-то място и $2,000 във форума. Когато останахме 60 човека след 5 часа игра имах стабилен стак и знаех, че имам реален шанс да спечеля турнира. 

Въпрос: Разкажи ни някоя интересна ръка от турнира, която мислиш, че е имала решаващо влияние върху цялостното развитие на турнира. 
Отговор: Ще ви разкажа няколко ръце, които мисля че се оказаха решаващи за развоя на турнира. В първата от тях, получавам 88 от 3-та позиция. Блайндовете са 3,000/6,000, а аз имам 145К, средният стак е около 80К. Ако беше няколко врътки по-късно, щях да съм фолд в тази ръка, но понеже бяхме на балона, а масата беше пасивна, реших че е подходящо време да рейзна. В тази ситуация реших, че малък рейз ще свърши добра работа, тъй като блайндовете фолдваха и на мини рейз. Рейзнах до 13,000, след което бях рирейзнат до 21,000 от играч със 170,000 стак. Това е много странен и глупав по мое мнение рирейз, защото играча ми дава невероятни одс да си чакам сета на флопа. Платих и флопа беше 899, след което се вкарахме ол-ин и спечелих срещу АА. 
Във втората ръка, вече имам 300К стак и съм от втора позиция. Понеже току що сме влезли в парите знам, че повечето играчи, които са били шорт, започват да влизат ол-ин, защото вече са си осигурили някаква награда. Затова реших само да колна големия блайнд в размер на 10,000 и да чакам някой да се набие отзад. Тук muckarenko ми написа в скайп, че съм направил странен кол, ако нямам АА :D. Не получих резултата, който очаквах, поне до големия блайнд, който имаше 300,000 стак и ме рейзна до 40,000. Тук си викам бинго и го рирейзвам до 110К (това е целта на първоначалния кол). Той влезе ол-ин и аз платих, при което бях изненадан да видя, че той има АК (очаквах КК). Според мен играта му е много слаба при положение че средният стак е 120К и той може да остане с 260К, ако фолдне на моя рирейз. Бордът падна безопасен и го събрах. Тук някаде реших, че трябва да спечеля турнира (станах чип лидер) и хвърлих всичките си усилия, за да го направя. 
Третата интересна ръка ме заварва с 93о на BB позицията при блайндове 10,000/20,000. След дълга серия от фолдове стакът ми е 540К. От кът-оф Coddeci, добър по мое мнение играч, прави редовния си рейз до 45К, като получи кол от малкия блайнд. И двамата имат стак от 450К. Тук реших, че е много подходящ момент за скуийз плей, понеже бях почти сигурен че Coddeci няма нищо и че другият също ще фолдне. Направих рирейз до 170К и двамата фолднаха. 
В следващата ръка имам 55 от малък блайнд и с 500К стак, като на големия блайнд е Alexpoet с 650К, на когото отдавна се точа, понеже играе много тъпо и агресивно. Всички са фолд и аз доплащам 15К, а той е чек. Флопа е 5QK от една боя, при което аз съм чек, понеже бях 100% сигурен, че той ще заложи. Alex бетва 60К, аз го рирейзвам, а той влиза ол-ин, последван от мой кол. Алекс показва К5 за неговите 2 аута и го събирам. 
На финалната маса с 1 милион стак моите АА срещнаха КК на противника, който също имаше 1 милион, асаците издържаха, nh. 

Малко след това претърпях 1-2 бед бийта с по-високо асо и останах с 1.5 милиона, като имаше още двама с толкова и три шорт стака. Един по един шорт стаковете си отидоха, като останахме аз, “завърналият се от гроба” Alexpoet и Chateau06, които бяха приятни играчи. 
Достигнахме последното ниво блайндове – 30К/60К. Вече познавам доста добре играта на противниците. Получавам 77 от бутона и правя рейз до 180К, при което получавам два кола. Стаковете са: Аз – 1.6 милиона, Alex – 1.9 милиона, Chateau06 – 2.5 милиона. Убеден съм, че ако някой има по-висок чифт ще получа рирейз. Флопа е 239 рейнбоу, при което Alex бетва 180К от първа позиция и получава кол от Chateau06. Тук мисля, че има голям шанс да имам по-добрата ръка, но не ми се комитват прекалено много чипове за рейз и решавам само да колна и да видя какво ще стане на търна, който е 4. Последва нов малък бет на Alex в размер на 240К (пота е 1 милион), Chateau06 фолдва. Тук реших, че има вероятност да има 9, но не достатъчно голяма, за да ме накара да фолдна (Alex си е блъфьор). Реших, че ако колна 240К, Alex няма да направи нов бет на ривъра, ако има 9 (особено ако дойде оувър карта). Затова реших, че кола е най-добрият вариант. На ривъра влезе още една деветка, при което последва ол-ин на Alex, при оставащи мои 1 милион. Тук ме бие само 9 (вече споменах, че не го слагам на по-висок чифт), а шанса да има 9 намалява, след като влиза втора такава. Освен това, бета му на ривъра много прилича на блъф по своя размер (ако платя отпадам от турнира). Затова зажумях и натиснах бутона за кол. Той показа К4 и спечелих голям пот и една много ключова ръка. След няколко ръце Alex отпадна и започна хедс-ъп двубоя. Аз се чувствах много сигурен в себе си и играх много добре. Противника не беше на много високо ниво и гледах да поддържам малки потове префлоп и да го надигравам постфлоп. Стратегията свърши работа. На няколко пъти влизахме ол-ин при 50/50 шанс, като той спечели първите 3 пъти, след което пак го надигравах и го оставях шорт. 

Въпрос: Ами последната ръка, с която спечели турнира, тя как протече? 
Отговор: В последната ръка имах AK от големия блайнд (60К) и имах 3.7 милиона стак. Противникът беше с 2.1 милиона и рейзна до 300К, при което аз влязох ол-ин и той плати с 33 (кол, който според мен е грешен). Бордът влезе с асо на флопа и спечелих турнира 🙂 

Въпрос: На какъв стол седеше, докато играеше турнира :)? Предполагам се сещаш защо те питам? 
Отговор: Ами седях на същия този стол, който купих с първата си печалба от покер 🙂 

Въпрос: След този огромен успех, мислиш ли да си вземеш някой наистина луксозен или този ти носи късмет и не би го заменил? 
Отговор: Аз не съм суеверен и не мисля, че столът ми е донесъл късмет или нещо такова. Ще си седя на него докато ми е удобен и ми върши добра работа, но бих го заменил за по-добър в подходящ момент. 

Въпрос: Мислил ли си какво ще правиш със спечелените пари? 
Отговор: Не ми остава много време да мисля, покрай празнуването :). Мисля да си взема по-добър лаптоп, защото моят вече не ми върши добра работа, може би кола на старо, абе ще му мисля 🙂 

Въпрос: Предполагам си спомняш първия ти добър успех, онази победа в турнир за $5 и печалбата от $280. Можеш ли да си спомниш, какво ти мина през главата в онзи момент и да сравниш чувствата със сегашната ситуация? 
Отговор: Тогава не можах да спя цяла нощ, сега е горе-долу същото. Тръпката е една и съща, просто сумите са различни. 

Въпрос: След като вече имаш не малка банка, може ли да те очакваме на някой от турнирите на живо? 
Отговор: Аз и сега играя турнири на живо, по електронните маси. Скоро спечелих един турнир в City Casino(1,200лв). Бих играл турнири с такса отговаряща на банката ми. Може да се пробвам да се класирам за някой по-голям турнир през някой сателит :). Ще се виждате с мен тази година 🙂 

Въпрос: Какво би пожелал за новата година на себе си, на нас и на хората, които четат това интервю? 
Отговор: Пожелавам на всички преди всичко много здраве, защото без него всичко друго губи своето значение. Пожелавам ви да вярвате в себе си, вярвайте, че ще постигнете целите си. Превърнете мечтите си в свои цели! 

Въпрос: Благодаря ти! Пожелаваме ти още много подобни и по-големи успехи. 
Отговор: И аз пожелавам на Igrach.com развитие и привличане на все повече нови покер играчи.

Това е един категоричен пример, че при правилна игра покера не е само хазарт, но и идеално средство за печелене на пари. Браво Спиритчо!

Интервю: http://igrach.com/The_Spirit_Interview.aspx

This entry was posted in Други and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *