40 +56(забавяне) дни и нощи с iPhone 3G S

Преди послепис: Тази тема седи в чернови още от точно 56-дни и все не ми остава време да я довърша и публикувам. Това няма да стане и днес, но поне ще пусна каквото съм написал до момента. Трябва да обръщам повече внимание на блога си … Та, ето и началото:

Планирах, да направя един разказ за iPhone 3G S на който съм горд собственик от над 40 дни. Ето, че и този ден дойде. Целта на тази тема не е да докажа колко по-хубав е iPhone от другите телефони/смартфони а просто да отбележа какво ми е харесало и какво не, като ще се старая да го направя максимално безпристрастно.

Така…. в интерес на истина ми е трудно и не знам от къде да почна… Може би, ще е по-лесно от хардуера към софтуера … нека е така

Хардуер:

На първо място няма как да не отбележа екрана … 3″ мулти тъч скрееен. Най-удобното нещо в iPhone безспорно. С негова помощ телефона се оправлява направо като дечка играчка. Всичко става с едно лесно докосване. След това идва време за коментар на цялостния изглед … Освен, че е супер удобен и ляга в ръката все едно е мерено точно за твоята ръка той е и супер изчистен. Само 4 бутона за включване на безшумен режим, усилване и намаляване и хоум бутона. Колкото и да се мъча да измисля какво ми липсва или какво ми е излишно тук просто немога. Може би единственото което можеше да има е директно копче за снимане подобно на всички модерни телефони днешно време, но като се замисли човек, да ли е необходимо още едно копче специално за това ? Аз няма да дам категоричен отговор, защото и аз нямам такъв. За микрофона и високо говорителя немога да кажа много. Единственото което щеше да е добре е говорителя да беше стерио, но аз лично предпочитам употребата за слушалки (за слушане на музика), а за едното звънене и този говорител е добре.

Камерата е нещото което леко не ми харесва. И не защото е 3 MPx или нещо друго. Не ми харесва позицията и. Предимно като  бръкна в джоба си да извадя телефона и я хващам. Иначе като камера е добра, но аз си предпочитам фотоапарата. Осветеността е нещото което липсва на камерата за да стане за нормална употреба.

Софтуер:

Тук вече, ще се затрудня…  За да ми е по-лесно ще коментирам само системните програми, без да влизам в детайли.

Събщения, Календар, Снимки, Камера, YouTube, Stocks, Maps, Време, Гласови бележки, Бележки, Калкулатор, Часовник, Настройки, iTunes, App Store, Компас,Contacts, Phone, Mail, Safari, iPod. Това е списъка на всички преинсталирани приложения, които си вървят със iPhone OS 3.

– Съобщения – елементарно изпращане и получаване… тук немога да критикувам или да давам плюсове, защото не го използвам много честно, но за момента не съм намерил нещо което да ме издразне.

– Календар – Добро копие на iCal. Лесно и просто управление на задачите по дата, със аларми и т.н. Идеалното нещо в един телефон, но не и нещо уникално. Поредното добре направено без излишни екстри.

– Снимки – Организация на снимките по албуми. Удобно ако сте с OS X и имате iPhoto,  но при неговата липса не знам как стои ситуацията. Може би не е чак толкова лесно колкото с iPhoto. Иначе за самата програма  – прилично преглеждане, лесно мениджиране и страхотно просто, лесно и бързо споделяне. С 3 клика мога да изпратя снимка/видео като емейл или MMS. Щеше да е супер ако можеше със същата лекота да мога да я изпратя и през Bluethoot на друго устройство (1), но това е опция която все ище не е налична поради необяснимки причини за мене, което е и първия минус който слагам.

– Камера – Неверояно удобно и лесно заснемане на снимка и видео. Автофокуса е нещо което прави впечатление. Възможността сам да си избереш къде искаш да е фокусирано е невероятно добра идея, за която благодаря на Apple. С едно преплъзване на пръста мога да сменям в режим снимане/видео като интерфейса е един и същ и при двете.

– YouTube – Всички го ползваме, всички знаем какво представлява и т.н. Единственото което е не добре направено е търсачката. Винаги съм харесвал лесното търсене в YouTube, което тук не е толкова лесно. Ако бяха имплементирали Suggestions щеше да е перфектно. Като качество на видеото е изключително добро.

– Stocks – Тука пък съвсем немога да коментирам. Не се занимавам с борсова търговия, но за следене на акции ми изглежда добре.

– Maps – Тук мога да изпиша 2 страници, но ще се огранича само с няколко изречения. Винаги съм мечтал за GPS навигация в джоба ми и iPhone ми я предоставя. Интеграцията с Google Maps е интерсно като идея и ми дава свободата да ползвам GPS-а без да имам инсталирани карти. Разбира се, за да мога да ползвам картите трябва да имам интернет връзка, за да може да ги сваля. Като недостатък тук ще отбележа липсата на възможност за кеширане на карти (2), но за това са виновни Google, защото е забранено в правилата за ползване. Лесно търсене, боокмаркс, различни типове карти – карта на пътя, сателитни снимки или комбинация от двете. Компаса е опция която е доста полезна. Ако трябва да тръгнеш да вървиш на някъде първоначално ще трябва да разбереш напред или назад трябва да вървиш (зависи от позицията на човека), но с компаса това не е небходимо. Просто гледаш къде си и тръгваш веднага. За използването на GPS-a е необходимо само GSM покритие, което е удобно.

-Време – Нищо особено, просто показва прогноза за времето за избраните населени места. Опцията за добавяне на повече от един град е интересна и самата реализация подобна на тази в OS X.

– Гласови бележки –

– Бележки –

– Калкулатор –

– Часовник –

– Настройки –

– iTunes –

– App Store –

– Компас –

– Contacts –

– Phone –

– Mail –

– Safari –

– iPod –

This entry was posted in Други and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *