Новото отроче на Apple – iPad – яка джаджа или пресилен iPod?

iPadТова със сигурност е въпрос номер едно, още след като тази вечер стана ясно всичко около таблета на  Apple. На външен поглед си е точно един раздърпан, беззъб (както го категоризира един приятел) iPod Touch. Моето мнение е, че джаджата е яка, но софтуера сериозно куца. Със сигурност бих изчакал поне 2-ро поколение преди да си го взема. В момента нета е залят с 8-10 прични защо да не си го купиш. Аз бих казал 4 основни:

– Ограничения софтуер – Това практически си е един iPhone OS. Нямам достъп до файловата система и т.н.

– Липсата на флаш плеър – Това е повече от ясно. Интересно е, дали Apple не готвят алтернатива на Adobe Flash ? Няма да се учудя, щом се инатят 3 години.

– Клавиатурата. Въпреки, че има място и то доста за събирането на стандартна клавиатура, те пак са сложили 123 и специалните символи в други екрани на клавиатурата.

– Multitasking. Е неможе таблет с еднозадачна OS, да ме извинява Стив Джобс.

А ето сега и малко за устройството:

Процесор: Apple A4 custom-design (ARM базиран)
Памет: 16, 32, или 64 GB SSD
Екран: 9.7 inches IPS LCD display с  LED подсветка, 1024×768 (резолюция)
Входни устройства: акслиометър, компас, multi-touch touchscreen дисплей
Свързаност: USB (през 30 пиновия стандартен кабел на Apple), WiFi ( с n стандарт), 3G, Bluetooth 2.1 + EDR
Височина: 24.3 см
Ширина: 19.0 см
Дебелина: 1.3 см
Тегло: 0.68 кг
Цени:

16 гб, 32 гб, 64 гб – без 3G модул – $499, $599, $699

16 гб, 32 гб, 64 гб – с 3G модул – $629 $729 $829

Цените определено са доста примамващи. За такава високотехнологична джаджа определно си заслужава.

Като цяло за момента го виждам като приложения за преносим компютър, на който да си правиш базови неща.  За  презентации също ще е безценен.

Определно се надявам  Apple да се  осъзнаят малко и да му пуснат един истински OS X.

Дали е конкурент на  Kindle ? По време на презентцията се чу, че Kindle бил като динозавър. Е, според мен няма база за сравнение. И двете си имат своята пазарна ниша, която много не се препокрива чак толкова много. iPad-а е по-скоро мултимедийно устройство и междо другото четец за книги. Ще видим как ще се развие новият iBooks (магазина за книги на Apple), но и самият факт, че има Kindle App за iPad означава, че няма ограничения от към книгите.

Още от днес е достъпен и SDK (3.) за iPad-а. Но естествено, трябва да си регистриран iPhone девелопър. Интересно ми е какво е качеството на приложенията като се разпънат от 3.5″ на 9.7″. На клипа изглежда супер добро и лесно като детска игра, а дали е така за всички приложенията ?

О.. забравих най-важното да кажа. След 60 дни ще пуснат версията без 3G, а след 90 с. За worldwide чух, че щяло да бъде чак лятото, но това е непотвърдена информацията. Добра новина е, че няма да е заключен към оператор.

Интересен е новият процесор на Apple – A4, който все пак е базиран на ARM архитектурата. Ще се постарая тея дни да намеря повече инфо и да напиша някоя статия и за него.

По време на презентациите се каза, че ще се ползват някакви Micro SIM-карти, нещо за което немога да намеря никаква информация, а като гледам в twitter не само аз. Дали ще се появят в България скоро ?

Повече информация, както и страхотен клип на възможностите му може да видите на http://apple.com/ipad.

Давам му оценка 5.5 от 10. Як хардуер, ограничен софтуер.

Яко е!

This entry was posted in Технологии, Яко е! and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *