WEBLOZ ’10

След повече от седмица след края на състезанието идва и момента за равносметка. Какво беше WEBLOZ ’10 ? Поредното ученическо състезание ? Не! Състезанието беше уникално по характера си и смело може да заявим – най доброто в България. Това го потвърждават и коментарите на не малко от участниците. Някой от тях описаха състезанието с думите:

“Състезанието беше уникално! Журито бяха наистина компетентни и готини, да не говоря за организaторите!!!”

Димитър, 2-ро място категория Интернет програмиране

и

“Като за заключение мога да кажа само, че това е най-доброто състезание в България.”

Николай Стоицев, 1-во място категория Интернет програмиране.

От не малко от участниците за които това беше последното състезание се чуват тъжните думи “Мога само да съжалявам, че повече няма да мога да бъда част от това състезание.”. И ние съжаляваме за това, но се надяваме да дойдат и догодина, не като участници, а като публика, а защо не и лектори ? Сигурни сме, че имам какво да разкажат на бъдещите състезатели.

Тази година Националното състезание по уеб дизайн и интернет програмиране се проведе за 4-та поредна година, като както и предишните 3 то беше в пъти по-добро от предишното. WEBLOZ ’10 се проведе в луксозния спа комплекс “Островче”, близо до Разград. В двете категории бяха защитени над 40 проекта, като 20 от тях бяха наградени. Награди получиха не само победителите по категории, но бяха раздадени и поощрителни награди. Както беше оповестено по-рано на първенците в състезанието се признават оценки за вход в Русенският университет “Ангел Кънчев” и в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Като цяло състезанието премина изключително вълнуващо и много силно. Илия Горанов, част от комисията оценявала финалистите в категория Интернет програмиране е написал в своя личен блог:

“Тук за мен дойде третата изненада – участниците бяха изключително подготвени. Разбира се – говоря обобщено, но това бяха младежи, повечето под 18 години или около тази възраст, а бяха завършени специалисти – не просто бяха направили проектите си, ами и знаеха как и защо са ги направили, разбираха какво са направили. Не на последно място – повечето от тях имаха изключително добро представяне. Не мрънкаха, говореха ясно, по същeство, изпълнени с увереност, усмихнати… С две думи изкефих се максимално, че има такива млади хора.”

Защитите преминаха по план без особени проблеми. За всички организатори и гости беше изключително приятна изненада да гледа всички проекти, защото те бяха изключително добри. Интересен беше и факта, че доста от участниците бяха подготвили речи под една или друга форма, което може да се видя за първи път на подобен род мероприятия. След дългата серия от проекти дойде време и за лекциите, като наши лектори бяха Петьо Иванов, Борил Караиванов, Йордан Димитров, Христо Георгиев и Илия Горанов. Всички лекции бяха изключително вълнуващи и интересни на масата от участниците. Убедени сме, че те са били поне малко полезни на всеки един от участниците.

Победителите в състезанието са общо 7. Най-много от всички може да се похвали победителката в категория Уеб дизайн Иванина Върбанова от Шумен с проекта “Оригами – изкуство в хартия”. Тя грабна и безапелационно награда на публиката. При дизайнерите на второ и трето място се наредиха Пламен Силянов и Мартин Великов от Силистра с проекта “Биосферен резерват “Сребърна”” и Николай Колев от Троян с проекта си – “Българската твърдина през Средновековието” . При програмистите надпреварата беше не по-малко ожесточена. Като най-добър се доказа Николай Стоицев от Пазарджик с проекта си “Eduow – Международна система за обучение”. Той е номер едно в тази категория за втора поредна година. Добре, че тази година може да участва за последно, за да имат и останалите участници шанс 🙂

Втори се класира деветокласника от НПМГ Димитър Вулджев с “Интерактивно обучение – “ESE””, а трети остана Мирослав Апрозянов от Тутракан с проекта си “Интерактивно обучение по Биология”.

Александър Арабаджиев от Русе и Ивайло Данев от Пазарджик спечелиха стипендия за обучение възлизаща на 50% от таксата за обучение във Висше училище Международен колеж, гр. Добрич. Общо 12 участника в двете категории получиха поощрителни награди – книги и абонаменти за списание  .NET.

Искаме да благодарим на всички участници, защото WEBLOZ ’10 нямаше да е нищо без вас. Вие показахте, че все още има кадърни и млади хора в България с желание да се докажат и борят. Благодарим и на всички наши спонсори и партньори и разбира се не на последно място на журито което оценяваше проектите на финалният кръг на WEBLOZ ’10.

Състезанието тази година свърши бързо и неусетно както преминават всички приятни неща. Надяваме се, да сме били полезни на участниците и да се видим с много от тях и догодина, когато състезанието ще празнува своя 5-годишен юбилей и се очертават изключително големи изненади.

Може да прочетете и други гледни точки на победителите и на журито в техните блогове:

http://stoitsev.com/пътеписи/webloz-2010

http://vouldjeff.com/2010/04/26/впечатления-от-webloz/

http://blog.miro91.com/2010/04/webloz10/

http://9ini.babailiica.com/webloz10/

а също и да прочетете коментари на участници в нашата facebook страница:

http://facebook.com/webloz

This entry was posted in Събития and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *