Мобилните приложения и няколко години връщане назад в ИТ

Преди малко като гледах поредната реклама на приложение за Apple iPad се замислих за тази тема, което после се превърна в идея за нова тема в иначе така паяжасал блог… абе дълга история.

Та, за какво ще говоря тук ? Ами за така модерните мобилни приложения (такива които работят на смартфони като iOS  устройства, Android и т.н.) и това как този метод на разработка на алтернативни приложения за всяко едно от тея устройства ми напомня на едни времена в които имаше няколко основни ос (е, не че сега са станали по-малко де, но …) и за да може една програма да работи то тя трябва да се портне (пренапише) за другата ос.

Как се реши този проблем при декстоп приложенията и PC -тата като цяло ? Ами след много главоблъсканици някой се сети, че ще е много яко, ако всичко работи в интернет. Буквално за няколко години се поява онлайн алтернативи за всичко в интернет и в “облака”. Супер, всички си мислехме, че това е – най сетне всичко работи що-годе добре независимо от операционна система и т.н.

Обаче …

Разни хорица се сетиха, че ще е яко да измислят малко нови устройства като таблети, много умни телефони и дори суперфони (гугълците го знаят кой е това) и пак се почна една яко разделяне на платформи. В момента двата основни играча са iOS и Android, но скоро уж ще навлезе и Windows Phone 7, Nokia и те натискат от друга страна. И какво ще стане ако всички успеят ? 1…2….3….4 + версии на една програма за да може тя да работи на смартфоните ни. Нима не става същото като преди ? Не знам за вас, но аз мисля, че това е ужасно! Аз съм изключително голям фен на Интернет именно защото той ми дава мултиплатформеност и портативност. Приложението на което гледах “ревю” беше на “The New Yorker”. Нима една електронна медия било то вестник или списание се нуждае от специално приложение за да се ползва на смартофни ? Не мисля. Дали е по-удобно ? Сигурно да, но не мисля, че някой се е сетил или пробвал да направи същите “фокуси” на уеб мобилната им версия. Така няма да им се наложи да правят въпросните 4+ версии. И да, ще е много по-лесно и по яко да свикнеш с една версия и на всякъде да е едно и също.

Само аз ли мисля, че трябва да се наливат повече пари за развитие на мрежата и технологиите свързани с нея, а не на неща които да работят обвързани с платформи ?

This entry was posted in Размишления, Технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Мобилните приложения и няколко години връщане назад в ИТ

  1. Мартин says:

    При мобайл ОС-та нокия водиха преди време, както и windows. Впоследствие излязоха iOS и Android. В момента най-популярни и най-добри са iOS и Android като за iOS има супер много приложения, но повечето се застъпват. Затова пък Android има много уникални приложения по обясними причини. Според мен Nokia с тяхното ОС (толкова умряло, че съм му забравил и името) и Microsoft няма как да натиснат толкова много за да изместят двата гиганта. И само едно ще ти кажа: само си мислиш, че в интернет всичко работи навсякъде 🙂 То ако работеше навсякъде, нямаше да има хакове за всички различия под браузъри и т.н. Отделно, че нещо писано на php4 примерно може да не върви много добре на версия php5, докато нещо писано на c++ за Андроид системата, ще работи винаги, защото езикът е изчистен още преди много време и няма нужда от ъпдейти. Та това е моето мнение 🙂

  2. @Мартин – влизаш в прекалени детайли. Факт е, че интернет работи на всякъде (мобилни телефони, смартфони, комютри, вече и телевизори). Това, че има някаква разлики при браузърите няма особено значение. Все повече и повече се преодоляват. Минаха времената в която трябва да пишеш 20 версии на страницата си.

    А къде си тръгнал да пишеш за php4? Преди колко време умря той? Я да видим след същия период от време дали ще работи същото API което в момента се ползва в Андроид – едва ли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *