Таблетите – бъдещето на компютрите или поредната глезотийка?

Напоследък много се говори за тази тема. Лично според мен е по-скоро първото, но още сме далече от момента в който те ще заличат компютрите. Идеята за тази тема ми дойте вчера, когато ходих да видя един от таблетите на ASUS – EEE Pad Transformer.

За първи път видях (в сайта на ASUS) таблета преди 2-3 седмици и като цяло се влюбих от пръв поглед. Много яко са го барнали. Аз като един запален Apple фен, не мога да не призная, че са се постарали доста. След кратко проучване 4-5 модела таблети се отличиха, като най-надежни на пазара. Това бяха на Apple, Samsung, ASUS, Acer и Motorolla. Въпросните модели са iPad 2. Galaxy Tab 7.7, Transformer, Iconia A500 и Xoom.

След кратко проучване, от списъка ми на фаворити отпаднаха Xoom  и Galaxy Tab 7.7. Причината за Samsung-а беше, че смятам 7.7″ за малък екран за таблет. Всъщност в този ред на мисли според мен и 10″ е голям, може би нещо към 9? За Xoom-а нямам някакво особено мнение все още, не съм имал възможността да си играя с него, затова и не искам да го коментиран. Но да, изглежда причлино.

И така останах с 3 модела в главата. 2  с Android и един с iOS. Като цяло характиристиките им са доста подобни (iPad-а е с 9.7 ” екран, а другите 2 с 10.1″), сходно количество памет, опции за свързаност (всички имат wifi с n стандарта, Bluetooth 2.1 и версии с 3G).  И може би до тук бяха приликите.

Хардуер:

Предполагам, като цяло за едни преносими устройства най-важни са тежеста и батериите. От информацията с която аз разполагам, най-лекият от 3-те е iPad-а – 601 – 607 грама ( в зависимост да ли е  3G или не 3G). На второ място се нарежда Transformer-а с 680 грама, а Iconia-та си тежи на мястото с 730 грама. Черна точка за Iconia-та!

При батериите става интересно. И тук безспоред лидер е iPad-а с неговите 10 часа. На второ място e Transformer-а с 9.5 часа а след него е Iconia-та с към 7 часа (видях го от други ревюта, не успях да намеря официални данни от производителя).

По отношение на процесорите са горе-долу еднакви (за сега). iPad-а е с Apple A5 чип с 2 ядра по 1GHz, докато Transformer-а и Iconia-ата са със съответно NVidia Tegra 2/250 и двата с 2 ядра по 1GHz.

iPad-а е с разочароващите 512 MB оперативна памер докато андроидите са с по 1 GB.  Черна точка за iPad 🙂

За разлика от iPad-а и двата андроида имат истински GPS, което е похвално. Наистина е много яко да гледаш карта на голям екран.

Въпреки, че камерите много не ме интересуват и 3-те модела имат по 2 камери (предна и задна). Качеството е сходно.

Софтуер:

Както знаете iPad-а е с iOS, платформата на Apple, която те ползват и в iPhone & iPod. От една страна е удобно и има съвместимост на приложенията, но от друга е доста ограничаващо, поради факта че има много абсурдни ограничение, които нямат значение при телефон, но при таблет със сигурност имат. Не мисля да сравнявам в детайли iOS и Android. iOS имат повече приложения, но е много по-орязана. Android-а има по-малко приложения, но една доста по-пълноцена операционна система. Определено за таблети моя избор ще е Android.

Може би е добре да спомена малко за дизайна, без който днешно време няма как да се мине. Типично за отроче на Apple iOS е изпипана в детайли и супер удобна и красива. За съжаление това не може да се каже за Android. Просто дизайна им е с една идея по-зле. Да, има повече глизотийки, но просто iOS-а е по-удобен. Нещото което най-много ме дразни в Android е що за тъпанари ще затирят основните бутони (Home, Back и т.н.) в долния ляв ъгъл. На мен като човек който работи с дясната ръка ми е страшно неудобно да си местя ръката до друия край, за да затворя приложение. Докато при Apple бутона винаги може да го оставиш в дясно и да е супер удобно. Още нещо, което е по-лошо при Android (имам в предвид Honeycomb 3+) е тъмния дизайн. Не мога да си представя какво ще се вижда от повечето менюта когато си навън и слъценто е силно. Силно се надявам в Ice Sandwich  да направят нещо в тази насока.

Добавки

В тази секция мисля да споменя какво още може да скачите, за да направите устройството си по-функционално. iPad-а може да работи с SD карти, USB  и HDMI, но чрез специални добавки, което е малко … досадно. При Iconia-та имаме един USB 2.0 в пълен размер, което е идеално за включване на други неща. Има и mini USB 2.0 както,мini HDMI и четец за micro SD карти. Transformer-а има mini HDMI, micro SD четец. Тук е и момента да спомена защо модела на ASUS е получил своето име. Има възможност за закупуване на док станция, която има клавиатура. Нещо което според мен избива рибата. И това не е всичко. На дока има поддръжка на пълноразмерни SD карти и 2 стандартни USB-та. Също така има вградена допълнителна батерия, която дава още 6.5 часа батерия. Общо 2-те части дават 16 часа батерия. Нещо, което не е надминато и до сега. В USB-тата и на двата андроида може да си закачите мишка, клавиатура или пък флашка, така и външен твърд диск. Уникално е, как са успели да подкрат и мишка на Android-а. С нейна помощ Transformer-а + дока си става уникален нетбук.

Усещане

Вчера успях да си поиграя и с 3-те и веднага усетих разликата. iPad -a e уникален като усещане. Някак си по-удобен, пасва в ръцете. Iconia-та от своя страна със своя метален гръб изобщо не ми хареса. Изпотява се като ти е там ръката и т.н.

Малко се колебая все още за Transformer-а. Отзаде дърба е доста яко направен. Въпреки, че е с пластмаса усещането е доста приятно. Колебая се, защото в магазина в който го гледах го бяха залепили с 2 кабела (да не го открадна …) и беше доста трудно да го хванеш като хората.

Въпреки, че имам малки колебания все пак мисля да заложа на Transformer-а. За момента ще изчакам да пуснат най-сетне 3G версията и също Transformer 2, за който се говори, че ще е с 4 ядрения процесор на NVidia Kal-el.

Очаквам с нетърпение 🙂

 

 

This entry was posted in Технологии and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *